خانه » مربیان و نویسندگان معنوی » گاندی

مهاتما گاندی
Mahatma Gandhi
- وکیل، سخنران و رهبر سیاسی معنوی
- کشور هندوستان
- فوت شده در ۳۰ ژانویه ۱۹۴۸
بیوگرافی
مهانداس کارامچاند گاندی در تاریخ ۲ اکتبر ۱۸۶۹ در شهر پور بندر هندوستان به دنیا آمد. او یکی از مشهورترین رهبران معنوی و سیاسی قرن بیستم است. گاندی با استفاده از مبارزه غیرخشونتآمیز، به آزادی مردم هند از سلطه بریتانیا کمک کرد و هندیها به او بهعنوان پدر ملت هند احترام میگذارند.
او بسیار تحت تأثیر ثورو، تولستوی، راسکین و مهمتر از همه زندگی عیسی مسیح بود. کتاب مقدس انجیل، به ویژه بخشهای موعظه کوه و باگواد-گیتا تأثیر زیادی بر او گذاشت. مردم هند گاندی را «مهاتما» مینامند که به معنای روح بزرگ است.
در سن ۱۳ سالگی، گاندی با کاستوربا، یک دختر هم سنوسال خودش ازدواج کرد. این ازدواج به دستور والدین آنها ترتیب داده شد و حاصل این ازدواج چهار فرزند بود. گاندی در لندن حقوق خواند و در سال ۱۸۹۱ برای ادامه کار وکالت به هند بازگشت. وی در سال ۱۸۹۳ قراردادی یکساله برای انجام کارهای حقوقی در آفریقای جنوبی بست. در آن زمان بریتانیا آفریقای جنوبی را تحت کنترل داشت. در واقع جنگ بوئر (۱۸۹۸-۱۹۰۰) منجر به پیروزی بریتانیا بر هلندیها (بوئرها) شد و در نهایت به تشکیل اتحادیه آفریقای جنوبی منتهی شد.
گاندی بهعنوان خدمه درمان در این جنگ حضور داشت. هنگامی که او تلاش کرد تا حقوق خود را بهعنوان یک تبعه بریتانیا مطالبه کند، مورد آزار قرار گرفت و بعد از آن متوجه شد که تمام هندیها مورد آزار و ظلم از سوی انگلیسیها قرار میگیرند.
گاندی ۲۱ سال در آفریقای جنوبی ماند و برای مطالبه حقوق مردم هند تلاش کرد. او روشی برای عمل بر اساس اصول شجاعت، عدم خشونت و حقیقت به نام ساتیاگراها تدوین کرد. او معتقد بود که نحوه رفتار افراد مهمتر از دستاوردهای آنان است. ساتیاگراها خشونتپرهیزی و نافرمانی مدنی را بهعنوان مناسبترین روش برای دست یافتن به اهداف سیاسی و اجتماعی ترویج کرد. در سال ۱۹۱۵ گاندی به هند بازگشت و در عرض ۱۵ سال رهبر جنبش ملیگرای هند شد.
گاندی با استفاده از اصول ساتیاگراها مبارزات استقلال هند از بریتانیا را رهبری کرد. او بارها به دلیل فعالیتهایش در آفریقای جنوبی و هند توسط انگلیسیها دستگیر شد. گاندی باور داشت که رفتن به زندان برای یک هدف والا افتخارآمیز است. وی بارها از روزه گرفتن برای ترویج ایده نیاز به عدم خشونت بهره گرفت.
در سال ۱۹۴۷، هند به استقلال خود رسید و به دو قسمت هند و پاکستان تقسیم شد. این تقسیم نزاع بین هندوها و مسلمانان را افزایش داد. گاندی که یک هندو متحد بود، به صلح و همزیستی بین هندوها و مسلمانان ایمان داشت.
مورخان ۱۳ ژانویه ۱۹۴۸ را بهعنوان روزی تاریخی برای مهاتما گاندی، رهبر استقلال هند و روزهدار بزرگ مسلمانان، ثبت کردهاند. در این روز، گاندی بهمنظور اعتراض به نزاع و خونریزی میان دو جبهه مخالف در هند، تصمیم گرفت روزه بگیرد. این اقدام بهعنوان یک نماد صلح و عدم خشونت دیده میشود. پس از پنجروز روزهگرفتن، رهبران دو جبهه مخالفت برآوردند که جنگ را متوقف کنند و گاندی روزه خود را با افطار شکست. این اقدام بهعنوان یک علامت امید و برابری بین مخالفین در نظر گرفته میشود. اما دوازده روز بعد، گاندی توسط یک فرد هندو به نام ناتورام قادسی که مخالف برنامه گاندی برای تسامح میان همه عقاید و مذاهب بود، به قتل رسید.
مهاتما گاندی باعث ارائه پنج دستاورد مهم در جهان شد. اولین دستاورد او معرفی ساتیاگراها به جهان بود. این مفهوم معنوی جدیدی است که او به آن پایبندی میکرد. دستاورد دوم او تأکید بر این بود که همه اخلاقیات یکسان هستند و همه افراد، گروهها و ملتها باید با اخلاقیات یکسان عمل کنند. گاندی همچنین بر این اصرار داشت که ابزار و هدف باید سازگار باشند و هیچ ایدهای را رواج نمیداد مگر اینکه آن را برای خود درونی کرده بود یا در حال درونی کردن آن بود. علاوه بر این، او تمایل داشت که به اصولش عمل کند و آمادگی رنج کشیدن و گذشت از جانش را داشت. هرچند که همه این دستاوردها اهمیت دارند، اما بزرگترین دستاورد او معرفی ساتیاگراها به دنیا است.
کتابها
جملات برگزیده
-طوری زندگی کن که انگار قراره فردا بمیری. طوری یاد بگیر که انگار قراره تا ابد زندگی کنی.
-ضعیف هرگز نمیتواند ببخشد، بخشش صفت فرد قوی است.
-اول شما را نادیده میگیرند، سپس به شما میخندند، سپس با شما میجنگند، سپس شما پیروز می شوید.
-بهترین راه برای یافتن خود این است که خود را در خدمت دیگران گم کنی.
-تو باید همان تغییری باشی که میخواهی در دنیا ببینی.
-چشم در برابر چشم فقط تمام دنیا را کور می کند.
-هر کاری که انجام دهید بیاهمیت خواهد بود. اما بسیار مهم است که آن را انجام دهید.
-هیچکس نمیتواند بدون اجازه شما به شما صدمه بزند.
-عظمت ما نه در این است که بتوانیم جهان را از نو بسازیم، بلکه بتوانیم خودمان را بازسازی کنیم.
-کاری که ما با جنگلهای جهان انجام می دهیم، آینه کاری است که با خود و با یکدیگر انجام می دهیم.
-قدرت از ظرفیت جسمانی ناشی نمیشود، بلکه از اراده تسلیمناپذیر ناشی میشود.
-در دنیا به اندازه نیاز انسان وجود دارد اما به اندازه طمع انسان نه.
-شما میتوانید مرا به زنجیر بکشید، میتوانید من را شکنجه کنید، حتی میتوانید بدنم را نابود کنید، اما هرگز ذهن مرا زندانی نخواهید کرد.
-انسان دقیقاً در درجهای که برای رفاه همنوعان خود تلاش میکند بزرگ میشود.
-هیچ فرهنگی نمی تواند زنده بماند اگر تلاش کند منحصر به فرد باشد.
-اعتقاد من این است که هیچ چیز پایداری را نمیتوان بر پایه خشونت ساخت.
-خطا به دلیل تکثیر شدن به حقیقت تبدیل نمیشود و حقیقت نیز به دلیل اینکه کسی آن را نمیبیند به خطا تبدیل نمیشود.
-مذهب من بر حق و عدم خشونت است، حق خدای من است، عدم خشونت وسیله تحقق اوست.
-عدم همکاری با بدی، به همان اندازه که همکاری با خیر تکلیف است.
-من برای مردن آمادهام، اما هیچ دلیلی وجود ندارد که برای کشتن آماده باشم.